Flytta hit

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Som ett Alingsås i ständig sol

Sverige och Spanien har haft goda relationer i många år, men nu efter Brexit och ett oroligare Turkiet är svenskarna i topp av de utländska fastighetsköparna på kusten, räknat per capita.

Många känner att det är läge att skaffa hus här. Men exakt hur många som bor här permanent är inte helt enkelt att kontrollera, men man brukar säga att ungefär 40 000 svenskar bor på Costa del Sol, under nio månader per år, eller permanent. Alltså i storleksordning som Alingsås, Lidköping eller Värmdö!

Den första stora gruppen kom på 1980-talet, då företagare som gjort lyckade affärer köpte lyxiga bostäder i Marbella-området. Det är än idag ett av Sydeuropas mest välbärgade.

Precis som britter, tyskar och finländare har svenskarna sina favoritområden. Många bor i Fuengirola, här ligger Svenska skolan och Svenska kyrkan till exempel. Där behöver du inte gå många steg innan du hör svenska talas. Det är hit du tar dig om du bara måste få tag på Bullens pilsnerkorv, lakrits eller semlor.

Nerja har också en svenskkoloni. Här är det naturen och den mysiga stadskärnan som lockar.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vcex_feature_box style=”left-image-right-content” heading=”Lyssna” img_size=”thumbnail” image=”245″ image_url=”url:https%3A%2F%2Fsoundcloud.com%2Fkatarina-otz%2Fbroderna-pa-sydkusten-har-koll-pa-kusten|||”]Skapa dig en uppfattning om livet här och hör Rickard Björkman, på mediabolaget Sydkusten med 25 års erfarenhet. [/vcex_feature_box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_divider][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Alltfler allt yngre

Uppfattningen att svenskar på kusten är golfspelande pensionärer är fortfarande sann, även om inte alla kan tillhöra den gruppen!

Samtidigt sjunker medelåldern för varje år i gruppen fastboende. Det är enklare än förr att jobba på distans, och Skype-möta kollegorna eller långpendla. Möjligheten att arbeta platsoberoende har aldrig varit smidigare än nu.

Det finns stora möjligheter att studera spanska, eller utbilda sig inom hotell- och besöksnäringen, som är den stora basindustrin här.

Restaurangbranschen är naturligtvis också viktig, och företag som sysslar med kundtjänst eller outsourcing hittar den internationella språkkompetens som de behöver, här på Costa del Sol.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vcex_feature_box style=”left-image-right-content” heading=”Lyssna” img_size=”thumbnail” image=”245″ image_url=”url:https%3A%2F%2Fsoundcloud.com%2Fkatarina-otz%2Frunway-from-12-to-400-employees-in-four-years|||”] Hör Thomas Andersen på Runway, som har kontor i min stad Arroyo de la Miel. [/vcex_feature_box][/vc_column][/vc_row]