skip to Main Content
Om livet på den spanska solkusten
Bostadsrätt är Ett Okänt Begrepp I Spanien

Bostadsrätt är ett okänt begrepp i Spanien

När du köper bostad i Sverige, har du i princip två alternativ, du skaffar ett eget radhus/en villa, eller du väljer bostadsrätt. I de flesta fall är ni många konkurrenter om samma lägenhet eller hus. I alla fall i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Foton på stajlade interiörer, vyer från balkongen eller över trädgården är självklara inslag i annonsen. Fastighetens adress framgår tydligt och du får i de allra flesta fall en planlösning över bostaden. Du kan ta reda på kvadratmeterpris, jämföra med andra sålda objekt i samma område, eller följa budgivningar som intresserar dig. Så fungerar det inte här! Om du är intresserad av att köpa bostad på Costa del Sol, kan det vara bra att veta att formen bostadsrätt är ett okänt begrepp i Spanien. Och faktiskt i de allra flesta andra länder också. Det vet alla som har försökt förklara konceptet för en spanjor, amerikan eller engelsman! Här är Boverkets definition.

Bostadsrätt i mäklarannonserna

Ett nöje som många turister ägnar sig åt här på solkusten är att fönstershoppa ett hem i solen. Här finns mäklarkontor med lockande annonser i nästan varje gathörn. För oss som kommer hit från bostadskrisens Sverige, känns utbudet helt ofattbart. Det är köparens marknad. Och det är fortfarande en bit kvar till de höga priser som rådde före kraschen 2007-08 så Spanien hade byggt mer än vad marknaden kunde svälja.

Dessutom finns inga formella krav på utbildning eller certifiering för mäklare. Så nästan vem som helst kan sätta igång och arbeta som mäklare. Termen ”bostadsrätt” kan förekomma hos svenska mäklare, men jag är tveksam till att den har koppling till verkligheten. Kolla noga. Ett tips är att titta på många objekt, med olika mäklare, både skandinaviska och spanska, innan du bestämmer dig. Låt det ta tid.

Fula foton och sällan budgivning

Bered dig på en överraskning eller ska jag säga chock, när det gäller presentationerna av objekten. Det är inte alls kutym att städa undan privata saker, stänga locket på toaletten eller rensa diskbänken när en lägenhet eller ett hus ska fotograferas inför en försäljning här. Ofta är möblerna bulliga och stora, trots små ytor. Det är svårt att få en uppfattning om planlösningen, för en ritning över lay-out eller design är inte standard. Att många väggar vita för att tilltala kunderna har knappt någon hört talas om. Priset kan justeras nedåt, om säljaren tycker att processen tar för lång tid. Att bjuda över varandra på samma hus är ovanligt. Om jag ska vara ärligt får jag dock erkänna att nyproduktion eller objekt med prislappar på ett par miljoner och uppåt presenteras både ljust och fräscht. men för de som ligger på en trekvarts miljon och upp till två-tre miljoner städar man knappt inför fotograferingen.

Flera mäklare, bättre pris?

Andra spännande skillnader är det faktum att mäklare bara ibland är ”sole agent” alltså säljer med ensamrätt. Jämför mot den svenska modellen där du kan byta mäklare först efter några månader. Många som vill sälja känner att det går bättre om man kopplar in tre-fyra mäklare från början. Det är inte alls bevisat, men verkar vara en tradition. Då och då gör mäklare upp sinsemellan, en har objektet och en annan har en lämplig kund. Man gör upp affären och delar på kommissionen. Men eftersom adressen ofta inte finns med i annonsen och mäklare med vilje undviker att vara alltför tydliga med att visa vyer eller annat som avslöjar var huset står, så krävs det mycket för att en sådan deal ska gå i lås. Det kan också vara fallet att den som säljer inte vill skylta alls, eftersom det lockar till sig mängder med mäklare som vill vara med och sälja. Jag hörde om en familj som bad att skylten skulle tas bort, eftersom det ringde på dörren hela tiden. Och det var alltså inte spekulanter som tog kontakt, utan konkurrerande mäklare.

Är du ute med en mäklare och ser en Till salu-skylt på en intressant fastighet, fråga om det går att ordna en visning! Sammanfattningsvis: om du hittar en mäklare du litar på, håll dig till den och var tydlig med vad du är ute efter. Är det en ambitiös person så tar den kontakt med de som har hand om försäljningen till objektet du är intresserad av.

Äganderätt istället för bostadsrätt

I annonserna och från mäklaren får du ett pris precis som vanligt (lägg på 10% för diverse avgifter). I informationen brukar det också framgå vilken månadskostnaden är. Där ingår trappstädning, pool och hiss till exempel. En gemensam pool är nära nog standard om du bor i en stor så kallad urbanization (samfällighet) och inte har egen trädgård med tillgång till ett dopp. Månadsavgifterna varierar, de börjar på cirka 50 Euro. Till detta kommer såklart wi-fi, el och vatten och en fastighetsskatt.

I en äganderätt har du större möjlighet att förändra och renovera utan att fråga en styrelse om lov. Fast det är alltid bra att förvarna innan stöket sätter igång. I en urbanization väljs en styrelse varje år. Ordförande eller president har kontakt med den firma på stan som administrerar nycklar, fastighetsunderhåll och annat. I de allra flesta fall finns det ett antal av medlemmarna som struntar i att betala månadsavgiften. Det brukar framgå av protokollen vilka de är. Det är en skräckblandad upplevelse att gå igenom. Här är det svårt att bli av med personer som inte sköter sig. De äger ju sin lägenhet! Det är inte kul att ärva ett sådant problem, så prata med mäklaren eller en advokat om hur det ligger till med den saken innan du köper ett hem i solen.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top