skip to Main Content
Om livet på den spanska solkusten
Koll På Skatter Och Byråkrati

Koll på skatter och byråkrati

Den som vistas mer än 183 dagar per år i Spanien, räknas som bofast, eller residente. Det innebär att du förväntas göra din självdeklaration här. Detta är ett faktum och gäller även om du själv inte ansökt om det. Ok, tänker du, men då gör jag helt enkelt så att jag ”skriver mig här”. Bra tänkt, men då bör du också känna till att samordningen mellan myndigheter i Spanien inte är helt hundraprocentig, du kommer att behöva ta flera olika kontakter. Här finns inte ”Anslagstavlan” på TV och du kommer inte bli påmind om alla skyldigheter, du ska själv ha koll på skatter och byråkrati!

 

NIE, bostad och skatt

Ibland blandar man ihop de tre olika formera av registrering som kan bli aktuella. 1. NIE, skattenummer för utlänningar. Det behövs om du köper bostad här. 2. Empadronamiento, innebär att du skriver dig i den spanska hemkommunen. 3. Residencia fiscal, du bekräftar att du har din skatterättsliga hemvist i Spanien. Dessa tre kan alltså göras oberoende av varandra och det sker ingen automatisk koppling mellan de olika myndigheterna.

Det kommer inte heller någon information om att du förväntas deklarera i Spanien. Mycket viktigt att veta är exempelvis att även om du inte bor här permanent, måste din fastighet deklareras. Värdet på fastigheten  skrivs ibland upp av kommunen, förkortningen IBI. Det sker oregelbundet och missar du det kan det bli en kännbar restskatt.

 

Förmögenhetsskatt och reavinstbeskattning

Spanien har en förmögenhetsskatt, men nivån är hög. För ett gift par gäller att denna skatt ska betalas om fastigheten värderas till över 600 000 Euro och bankinnehav (aktier, fonder, konton) uppgår till ett värde av 1,4 miljoner Euro. Den som är över 65 år fyllda betalar ingen reavinst på försäljning av fastighet, om man själv har bott i den mer än tre år.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top