skip to Main Content
Om livet på den spanska solkusten
Väder, Priser Och Resor När Du Bor Nära Malaga

Väder, priser och resor när du bor nära Malaga

På Luciadagen i december förra året lämnade jag jobbet i Lund, hämtade mitt pick och pack i Malmö och tog flyget till Malaga för att möta flyttlasset i Arroyo de la Miel, nästa dag. Per anslöt strax före jul. Har inte ångrat mig en sekund.

Kände idag att det kan vara dags att avrapportera, efter fyra månader som expat, utlandssvensk, utvandrare och invandrare. I takt med att jag själv lär känna Costa del Sol kommer jag att dela med mig av berättelserna från personer som bor eller vistas här, jag kommer att kolla in arbetsplatser, skolor, olika boendelösningar, prata med företagare, med veteraner och nyinflyttade…. Detta sker genom konceptet SOLIGARE! Det är en podcast, denna webbsajt, Instagram och facebooksidan. Börja med att gilla SOLIGARE på Facebook så får du koll.

Vädret, prisnivån, umgänget

Alla vet det redan, men klimatet är otroligt behagligt. Just nu är det 20-25 grader på dagarna och då behöver vi varken värma eller kyla vårt hem. På vintern värmer vi upp lägenheten en stund på morgonen, under juni-augusti är det svettigt och AC:n får jobba. Utomhus bär jag hatt som solskydd. Roligare plagg än mössa och vantar!

Vi lever billigt. Två fyllda matkassar kostar ca 300 kronor (och då slank det ner en flaska vin och några öl också). Att gå ut och äta är mycket prisvärt, särskilt när man fått koll på vilka ställen som är bäst. Det är ett pågående arbete… precis häromveckan hittade vi äntligen en bra pizzeria på promenadavstånd.

Den största överraskningen är nog att det finns så mycket trevligt folk som vill umgås! Och att man verkligen ses utan att boka i kalendern med tre veckors framförhållning. I diverse facebookgrupper kommer det information om middagar och andra aktiviteter. Genom organisationen InterNations (som för övrigt finns i hela världen), möts vi och tar en öl, äter mat, ser en film, besöker ett galleri, upplever en konsert eller går en guidad tur om flamenco i Malaga. 

Vad får hjulen att snurra?

På Costa del Sol är TURISMEN basindustrin, och oavsett tid på året hör du finska, norska, svenska, danska, engelska, holländska, franska och faktiskt även en del SPANSKA  : ) talas varje dag. Förutom besöksnäringen och allt som kommer med den, (hotell, restauranger, nöjen, shopping) så är fastighetsbranschen enorm och en motor i ekonomin. Det finns mäklare i varje gathörn. (det har också att göra med att nästan vem som helst kan starta mäklarfirma). Fler skillnader mot Sverige: Den som säljer sin lägenhet eller sitt hus, låter oftast flera mäklare jobba parallellt, bara i undantagsfall är en mäklare ”sole agent”. Rätt ofta hittar en mäklare rätt kund till en annan mäklares objekt, då pratar de ihop sig och delar på provisionen. Det finns alltid massor med objekt att kika på, lägenheterna är äganderätter, här finns inga bostadsrätter. 

Det går lika bra imorgon

Mañana-attityden existerar. Det vill säga, i de flesta fall går det bra att skjuta upp saker till ett senare tillfälle! Här är relationerna viktigare än resultatet, vilket är en bra princip att ha med sig i alla sammanhang, för då blir man lite mindre irriterad när det krånglar och tar tid. Det är lite sisådär med svarsfrekvensen på e-post man skickar, och det gäller både spanska och svenska mottagare. Däremot när man väl sitter ner och har ett möte, är det gott om tid och fantastisk service.

Lätt att resa hit och hem

Malaga flygplats är stor och antalet flighter blir fler hela tiden. Oavsett om du flyger med SAS, Norwegian eller Ryan Air landar du där, det finns ingen särskild lågprisflygplats ute i bushen. Vi bor en kvarts resa med pendeltåget från detta nav. Det går också snabbtåg från Malaga stad till Madrid (under tre timmar) och Barcelona (under sex timmar) till exempel. Vi har noterat att tågen går enligt tidtabellen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top