Costa del Sol – var ligger den?

Namnet och motsvarigheten i verkligheten är ibland lite knas och ologisk, men jag begränsar mig till de 20 mil av Andalusiens kust som sträcker sig från Nerja i öster till Manilva i väster. Tidigare har hela den 300 km långa sträckan mellan Cadiz i väster och Motril i öster räknats som Costa del Sol, men ska man vara noga så delas de upp i Costa de la Luz (Cadizprovinsen), Costa Tropical (Granadaprovinsen). Costa del Sol är alltså sträckan i mitten!

Malaga ligger vid Medelhavets strand, men också nära två floddeltan, Guadalhorce och Guadalmedina. Bergen som omger staden skyddar mot kylan från inlandet och skapar ett milt klimat. Under juli och augusti ligger medeltemperaturen på 25 grader, medan den under de kallaste vintermånaderna december till mars, är 11-12 grader celsius.

Malaga är en viktig hub

Andalusiens och solkustens huvudstad är Malaga. Den var länge en ganska sliten och bortglömd plats. Turisterna landade på flygplatsen och fördelade sig sedan på de kringliggande orterna och strandnära hotellen. Men sedan några år tillbaka är det många som kallar Malaga för det nya Barcelona! Det har flera skäl, de stora satsningarna på de centrala delarna, med gågator och uppfräschade kvarter i de historiska kvarteren, hamnpromenaden Muelle Uno, och de många miljonerna som lagts på att skapa unika museer. Malaga erbjuder mycket mer än sol och strand.

När föddes Costa del Sol?

I mitten av 1950-talet fick svenskarna en lagstadgad tre veckor lång semester. Det gav tid för resor! Den första charterresan gick till Mallorca, som var steget före solkusten. Malaga flygplats fanns sedan gammalt, men utvecklades med fler landningsbanor och terminaler under 1960-talet. Det dramatiska landskapet med stränder och berg exploaterades och bebyggdes i sällan skådad takt, mellan 1959 och 1969.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *