skip to Main Content
Om livet på den spanska solkusten
Alhambra – Arkitektur, Historia Och Trädgårdar

Alhambra – arkitektur, historia och trädgårdar

Många har ett besök i Alhambra högt på sin önskelista och det är inte så märkligt. Det här är en sevärdhet i världsklass som kräver planering och faktiskt också köp av biljetter, före avfärd till Granada. Trycket på guider och möjligheten att besöka palatsen och trädgårdarna är enormt. Varje dag säljs maximalt 8 000 biljetter, försäkra dig om en plats och köp över internet, så garanteras du ett klockslag och en guide. Alhambra, Den röda borgen, blev den sista muslimska bastionen på den iberiska halvön. Det var dynastin Nasrid som höll stånd mot sina fiender mellan 1238 och 1492 då drottning Isabella och kung Ferdinand besegrade dem.

Kulturminnesmärke och världsarv

Ibland känns det som att väldigt många platser har utsetts till världsarv. Det är ganska tätt mellan dem, inte minst i Spanien. Men om något område har förtjänat en sådan kvalitetsstämpel, så är det Alhambra. Flera saker väntar dig här, så ta gott om tid på dig. Borgen Alcazaba ligger i den västra delen. Den omnämns för första gången år 889. Det Nasridiska kungliga palatset är vackert smyckat med trä, stuckatur och mosaik. De mest kända är Lejongården, med en springbrunn, Myrtengården och Ambassadörernas sal.

En amerikan gjorde platsen berömd

Författaren och diplomaten Washington Irving bodde i palatset på 1830-talet och skrev boken Berättelser från Alhambra. Det blev startskottet som gjorde platsen till en turistmagnet. Hans texter lockade besökare från hela Europa som tyckte platsen var romantisk och liknade ett sagopalats. Konststuderande och arkitekter brukar fascineras av exaktheten och repetitionerna av former och matematiskt uträknade proportioner i väggar, tak och golv.

Ge Granada en chans

Universitetsstaden Granada är värt ett eget besök. Här har funnits högre utbildning sedan 1531. Historiskt går staden tillbaka till 600-talet före Kristus och både fenicier, greker, romare, visigoter och morer har bott på denna strategiskt viktiga plats. Idag är det studenter, skidfantaster från närbelägna Sierra Nevada och turister som sätter prägel på stan. Granada har ett stort utbud av restauranger, uteliv och evenemang. Här ligger vackra kyrkor granne med graffitiväggar och tapasbarer. Berget på 2 500 meters höjd är mål för vandrare och klättrare under den snöfria tiden. Det är cirka 130 km mellan Malaga och Granada.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top