skip to Main Content
Om livet på den spanska solkusten
Córdoba – En Av Världens äldsta Städer

Córdoba – en av världens äldsta städer

Av alla utflyktsmål och sevärdheter som finns i Andalusien, är det här ett som helt klart platsar på en shortlist. Staden som ligger cirka 15 mil från Malaga är med bland UNESCO:s världsarv. Tänk dig en mix av Visby och Rom så börjar du ana vad du har att vänta. Trakten har varit skådeplats för många slag och blodiga uppgörelser. Vi valde att göra vårt första besök tidigt på året innan turistsäsongen kommit igång och körde rätt in till centrala staden och parkerade innanför stadsmuren. Det fanns utgrävningar till och med inne i P-huset!

Det är ofta uppåt 40 grader varmt i Córdoba, så försök undvika månaderna maj till september. Eller gör dig beredd på hettan!

Romarna, morerna och inkvisitionen

Om vi börjar från början: låt oss hoppa över prehistoriska fynd och gå direkt till romarna, som kallade staden Hispanic Ulterior Baltica i sitt stora rike. Visigoterna kom hit efter att Rom fallit på 400-talet. År 755 grundade prins Abd-al-Raman kalifatet i Córdoba sedan han flytt Damaskus. Staden blev ett kulturcentrum med många bibliotek, bad och moskéer.  Mezquita som byggdes år 786 som moské, fungerar sedan år 1236 som katolsk kyrka. Vi hade turen att få se ett tjusigt bröllop äga rum där.

I slutet av 1400-talet inleddes inkvisitionen som bland annat innebar att judar och muslimer drevs ut från den iberiska halvön. Regenterna Isabella och Ferdinand, Los Reyes Christianos, tog makten och enade Spanien. En annan historisk triumf var naturligtvis Columbus seglats till Amerika 1492.

Mezquita och Game of Thrones

De två mest berömda sevärdheterna, fästningen Alcazar de Los Reyes Cristianos och katedralen Mezquita är på promenadavstånd från varandra och nära stadens äldsta delar som har ett bra utbud av caféer och restauranger. Den romerska bron är naturligtvis värd några extra steg. Den figurerar i HBO-serien Game of Thrones, avsnitt tre i femte säsongen! Bron filmades från drönare och bearbetades digitalt för att passa scenen med Tyrion Lannister och Variys.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top