skip to Main Content
Om livet på den spanska solkusten
Snabbguide Malaga

Snabbguide Malaga

Ibland får jag en känsla av att många skandinaver har landat på Malaga flygplats och sedan försvunnit iväg åt ett eller annat håll, utan att ge själva staden en chans. Inte så konstigt, med tanke på alla sköna stränder, fina golfbanor eller andra roliga saker man kan upptäcka och ta sig för i Andalusien. Men, för balansens skull, här är min teaser som kanske lockar dig att stanna till i solkustens huvudstad nästa gång?

Romare, ryssar och Rolls-Royce 

Som på så många andra ställen runt Medelhavet finns lämningar från Romarriket. I centrala Malaga finns en stor amfiteater som man kan promenera omkring i. Den ligger i ett stråk med koppling till katedralen som började byggas på 1500-talet och till Picassomuseet, som öppnade 2003. Vill du få en överblick över hamnen, centrum och tjurfäktningsarenan? Klättra upp till den gamla moriska fästningen La Alcazaba, ovanför amfiteatern.

Den gamla tobaksfabriken La Tabacalera har blivit hem för två museer. Här husera nu De ryska samlingarna, ett samarbete med det ryska stadsmuseet i St Petersburg. Det har blivit en fräsch blandning av nytt och gammalt, både i lokalen och utställningarna. I flygelbyggnaden intill hittar du Museo Automovilistico y de la Moda, museet för bilar och mode!

Det är den passionerade samlaren av vintagebilar- och kläder Joao Magalhaes som förverkligat drömmen om att visa upp tjusiga fordon och tidstypiska galaklänningar (och hattar!). Joao beskriver sitt liv som en arkeologisk utgrävning av fordon, som han hämtat på flera kontinenter och där varje objekt har en egen historia.

Sol, spett och tapas

Malaga är förvisso en hamnstad, vilket märks tydligt på utbudet i restaurangerna, där tapas med ägg, skinka och potatis trängs med ansjovis, tonfisk och bläckfisk. Och om du slår dig ner vid en chiringuito på stranden är spetten (espetos) redo att intagas med en svalkande öl. De bästa strandrestaurangerna ligger i det traditionella fiskeområdet Pedragalejo längs Paseo Maritimo. Här är några barer att lägga på minnet: El Cabra, Hermanos Gutiérrez och Pimpi Florida, den sistnämnda med mycket attityd både hos personal och gäster. Var beredd att köa för att komma in där. Dessutom är Pimpi Florida stängd måndag och tisdag.

Bollar och bullfights

Malaga har en hel del sportupplevelser att erbjuda, dessutom är biljettpriserna lägre än i norra Europa. Den främsta lokala storheten är förstås Malaga CF, som spelar i högsta fotbollsdivisionen La Liga Santander. Om du prickar in en hemmamatch mot Real Madrid eller FC Barcelona, har du något att se fram emot. Gillar du basket (eller baloncesto som det heter på spanska) gå på en match med Unicaja som alltid nosar på topplaceringarna. Hemmaarenan José Maria Martin Carpena, har plats för 10 000 åskådare.

I staden Ronda, inte långt från Malaga, ligger en av landets äldsta och bäst bevarade tjurfäktningsarenor. Här levde och dog matadoren Pedro Romero. Han anses vara grundaren av den moderna tjurfäktningen, som innebär att matadoren slåss mot tjuren till fots, istället för från hästryggen. På La Málagueta i Malaga kan du ta del av den traditionella tjurfäktningen, som avslutas med att matadoren dödar tjuren. Både matadorer och tjurar recenseras på dagstidningarnas sportsidor dagen efter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top