skip to Main Content
Om livet på den spanska solkusten
Skolgång Precis Som Hemma. Nästan.

Skolgång precis som hemma. Nästan.

Det finns två svenska skolor på spanska solkusten, den äldsta ligger i Fuengirola och startade 1969. Svenska skolan i Marbella grundades 2003. I princip är tanken att Svenska skolan i utlandet ska fungera för kortare perioder, ungefär 2-3 läsår för svenska barn, som sedan flyttar tillbaka till Sverige, eller till annat land i världen, utan att studierna påverkas. I verkligheten så brukar eleverna på skolorna på kusten fördela sig i tre grupper, 1/3 som är där en termin eller ett år, 1/3 som stannar två till fyra år och 1/3 som går hela sin skolgång på skolan. Ta en ordentlig funderare på vad du och din familj vill med vistelsen, är den tänkt att bli permanent kanske barnet ska gå i internationell (engelsk-spansk) skola eller ta ett par år i den svenska för att sedan få en spansk utbildning.

Populära skolval på kusten

När alltfler jobb kan utföras på distans, ökar trycket på skolorna att ta emot fler elever. När du kan utföra ditt jobb i Spanien likaväl som i Sandviken eller Solna kan du och familjen bosätta er här, istället för att utnyttja tjänstledigheter eller en föräldraledighet under en begränsad period. Skolan i Fuengirolahar plats för drygt 230 elever, varav 20 i förskolan, 115 i grundskolan och cirka 120 på gymnasienivå. Den är en av dom största svenska utlandsskolorna i världen. Skolan följer svenska läroplanen, men det finns möjlighet att ta extralektioner i spanska.

Ställ barnen i kö

Skolan i Marbella är en privatskola och har plats för 150 elever från 3 års ålder t o m åk 6. Den drivs av skolavgifter och med bidrag från Skolverket. Skolan arbetar åldersintegrerat i små undervisningsgrupper. Var ute i god tid om du har planer på att flytta till kusten med barn. Ta gärna kontakt ett eller gärna två år i förväg för att försäkra dig om en plats. Skolplatserna är efterfrågade och det kan verkligen bli fysiskt fullt och praktiskt omöjligt att få in sitt barn.

Annika Scharnke kom till kusten med egna skolbarn för 17 år sedan, men hon har också varit rektor på de båda svenska skolorna. Hör henne i poddavsnittet Från Frövi till Fuengirola. 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top